Selimiye Camii

Selimiye Camii

Edirne Gezilecek Tarihi Alanlar

Selimiye Camii

Camiiler, toplumda birlik ve beraberliğin sağlanması için oldukça önemlidir. Birçok farklı özelliğe sahip kişiler camiiler de bir araya gelerek ibadet ederler. Selimiye Camii de bu ibadet alanları arasında oldukça önemli bir konuma sahip olan eserlerdendir.

Edirne’nin çoğu yerinden göz kamaştıran ihtişamı ile görülebilen Selimiye Camii, büyük kubbesi ve dört minaresi ile eşsiz bir yapıya sahiptir. Camiinin yapısı, dünya tarihinin ünlü mimarları arasında olan Mimar Sinan’a aittir. Camiinin yapımına 1568 senesinde II. Selim’in emri ile başlanmıştır. Yapımında binlerce kişinin çalıştığı Selimiye Camii’nin inşası tam olarak yedi yıl sürmüştür. Osmanlı mimarisindeki en önemli eserlerden biri olarak kabul edilen camiyi Mimar Sinan “ustalık eserim” olarak tanımlamıştır. 

 

Anıt tarzı görünümü ile dikkat çeken Selimiye Camii’nin dört bir yanında bulunan ve üç şerefeye sahip olan minareleri dünyanın en görkemli yapıları arasında bulunmaktadır. Minarelerin uzunluğu alemleri de dahil olmaz üzere 85,67 metre olarak ölçülmektedir. Minarelerin mimari açıdan en dikkat çekici özellikleri mümkün olabildiğince ince tasarlanmaları ve her dört minarenin de birbiri ile çakışmadan ayrı şerefelere ulaşan üçer merdivenin bulunmasıdır. Tek kubbenin Allah’ın birliğini ve dört kubbenin de dört halifeyi simgelediğine inanılmaktadır. 

 

Camiinin inşaat sürecinde ilk olarak ayakların dördü karşılıklı kemerler ile kitlenmiştir. Ardından üzerine üzerlerine kemerler atılarak iskeleti tamamlanmıştır. Atılan ilk dört ayak, kubbe ağırlığını bina köşelerine vermektedir. Selimiye Camii’ni diğer camilerden ayıran en büyük özellik, herhangi bir yarım kubbeden destek almayarak tek olarak inşa edilmiş olan kubbesidir. Mühendislik ve mimarlık üzerine araştırmalar yapan kişileri şaşırtan bu özel kubbe, 43 metre yüksekliğinde ve 32 metre çapındadır. 

 

Dış görünümüm haricinde iç görünümüyle de göz kamaştıran Selimiye Camii’nin kubbesi içeriden tam olarak 42,30 metre yüksekliğe ve 31,30 metre bir çapa sahiptir. Bu dönemin en önemli ve muhteşem mimari örneklerinden biridir. Camiinin görkemli mimarisi içerideki süslemelerle devam etmektedir. Mihrabı ve minberi dönemin en önemli mermer işçiliğinden biridir. 

 

Camide bulunan çini süslemeleri de oldukça dikkat çekmektedir. Kullanılan çiniler, dönemin en ünlü ve en önemli çini üretim yeri olan İznik’te üretilmiştir. Bu çini süslemelerinde 101 farklı lale çeşidi kullanılmıştır. Mimar Sinan, İstanbul’dan Selimiye Camii’ni yapmak için Edirne’ye gelirken çok sevdiği torunu olan Fatma’yı da getirmiştir. Fatma o zamanlar 8-9 yaşlarındadır ve geldikten belirli bir süre sonra hastalanıp vefat etmiştir. Mimar Sinan torununa duyduğu hasret nedeni ile bir türbe yaptırmıştır ve mermer sandukaya ters bir lale figürü bırakmıştır. Ustasının nu üzüntüsünü gören çırağı da ters lale figürünü camiye işlemiştir. Bunların yanı sıra caminin yapılmak istendiği arsanın bir lale bahçesi olduğu ve bahçenin sahibi olan kadının zor ikna edildiği söylenmektedir. Mimar Sinan’ın kadının inatçılığını simgelemek amacıyla da ters lale kullandığı söylenmektedir. 

Ayrıca külliyenin merkezini oluşturan Selimiye Camii’nin dış taraftaki avlusunda Darül Kurra, Darül Hadis, Darül Sıbyan medreseleri ile beraber bir adet kütüphane ve muvakkithane bulunmaktadır. Camiinin batı yönünde boydan boya “Arasta” adlı bir çarşı bulunmaktadır. Bu çarşı camiye gelir sağlamak ve caminin platformunu istinat duvarı ile desteklemek amacıyla yapılmıştır. Arasta çarşısının tasarımı da Mimar Sinan’a aittir. Mimar Sinan istinat duvarını tek sıra dükkan olacak şekilde tasarlamıştır. Ardından II. Murad döneminde Mimar Davut Ağa tarafından dükkanların üzeri beşik tonozlar ile örtülerek karşı kısmada dükkanlar yapılmıştır. Bu işlem ile Arasta bu günkü görünümünü almıştır. 

 

Tüm bunların yanı sıra Selimiye Camii ziyaretiniz için Edirne’ye geldiğinizde konaklama için şehirdeki en iyi imkanlarına sahip olan Lagom Hotel’i tercih edebilirsiniz. Lagom Hotel, üç farklı oda çeşidi ile müşterilerine seçenek sunmaktadır. Odalar günlük olarak temizlenmektedir. Oda içerisinde ücretsiz çay, kahve ve internet bulunmaktadır. Her odanın kendine özel banyosu bulunmaktadır ve tüm ihtiyaçlarınızı banyolarınızdan karşılayabilirsiniz. Hotele ait olan kapalı otopark 24 saat boyunca güvenlik kameraları ile izlenmektedir. Araçlarınızı gönül rahatlığı ile otoparka bırakabilirsiniz. Ayrıca oda içerisinde bir adet emanet kasası bulunmaktadır. Değerli eşyalarınız emanet kasalarınızda muhafaza edebilirsiniz. Oda içerisinde size ait bir kahve makinesi bulunmaktadır. Bu makine ile istediğiniz zaman kahve yapabilirsiniz. Odalar ferah ve geniş tasarımları ile göz önüne çıkmaktadır. Tüm bunların yanı sıra Lagom Hotel’e ait olan internet sitesine girerek sanal tur ile odaları ve hotelin diğer tüm bölümlerini gezebilirsiniz. Bu özelliği ile hotele gelmeden odaları görebilir, fikir sahibi olabilir ve istediğiniz odayı istediğiniz zaman rezerve edebilirsiniz. 

Bayezid KülliyesiEski CamiiÜç Şerifeli Camii –  Edirne Büyük Sinagogu  –  Sweti George Bulgar Kilisesi

Rezervasyon

One Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir