Edirne Büyük Sinagogu

Edirne Büyük Sinagogu

Edirne Gezilecek Tarihi Alanlar

Edirne Büyük Sinagogu 

Edirne Büyük Sinagog

Edirne Büyük Sinagog

Edirne, Osmanlı İmparatorluğu’nun ikinci başkentidir ve Türkiye’nin batı bölgesinde yer almaktadır. 20. yy başlarında farklı dinlere sahip insanların yaşadığı bu şehirde Yahudiler tarafından Edirne Büyük Sinagogu ve kompleksi yapılmıştır. 

20. yy başlarında çeşitli topluluklara ev sahipliği eden Edirne kenti, çoğunluğu Müslüman olmak üzere Musevi, Rum ve Bulgar olmak üzere birçok farklı dine sahip insanları barındırmaktadır. Özellikle Yahudilerin burada yaşadığı ve dinsel merkezlerinin Edirne olduğu bilinmektedir. Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşundan önce İspanya ve Portekiz’den göç eden Museviler burada kendi ibadethaneleri kurmuş ve şehirdeki sinagog sayısını 13’e çıkarmıştır. Ancak 1905 yılında meydana gelen ve halk arasında büyük yangın olarak bilinen felakette adı geçen tüm bu sinagoglar zarar görmüştür. Bunun üzerine tahrip olan 13 sinagogun yerine büyük bir sinagog inşa edilmesine karar verilmiştir. Bu karar üzerine 6 Ocak 1906 tarihinde gerekli ferman verilerek Edirne Büyük Sinagogu’nun inşasına başlanmıştır. 

Edirne Büyük Sinagogu Fransız mimar ve mühendis olan France Depre tarafından inşa edilmiştir. 300 kadını ve 600 erkeği barındırabilecek kadar büyüklüğe sahip olan sinagog kompleksi 3 farklı yapıdan oluşmaktadır. Bunlar sinagog binası, yapının solunda bulunan haham lojmanı ve Balkan savaşının çıkması nedeni ile yarım kalan idari binadır. Sinagog, müştemilat ve idari binası ile birlikte büyük bir komplekse sahiptir ve yaklaşık olarak 1,5 dönümlük bir araziyi kaplamaktadır. Havra şeklinde inşa edilmiş olan bu yapı zamanında Avrupa ve Türkiye’de ki en büyük havra kompleksidir. 

Edirne Büyük Sinagogu mimari olarak bazilika şeklinde ve demir putrellerle destekli bir şekilde inşa edilmiştir. Yapının giriş cephesi Maarif Caddesine bakmaktadır. Restorasyon çalışmaları sırasında moloz ve bitki yığınları altında kalan bahçenin bir bölümü temizlenmiş ve arazide kot farkının bulunmadığı tespit edilmiştir. Avlu kotundan 9 basamakla giriş sahanlığına çıkmaktadır. Merdivenlerin yapısı taştır. Giriş sahanlığından sinagogun içerisine 3 ahşap kapıdan girilmektedir. Yüksekliği ve genişliği aynı olan kapılar masif meşeden oluşmaktadır ve üzerlerinde mat cila bulunmaktadır. Kapı kanatlarında düşme dışında herhangi bir hasar bulunmamaktadır. Kapı eşiği giriş sahanlığından 20 santimetre yüksektir. 

Sinagog çelik ve yığma gibi karma bir sistemden oluşmaktadır. Yapı içerisindeki uzun kenara 5 aks, kısa kenara ise 2 aks sütunlar konulmuştur. Sütun sistemindeki çelik taşıyıcı sisteminin üzeri tuğlalar ile kaplanmıştır.  Kirişlerin üzeri ahşap kaplamalar ile kapatılmış, ahşap kaplama altına da kalem işi tanzimler yapılmıştır. Yapının dış duvarları tuğladan oluşmaktadır. Yapının zemin katı sağ ve sol bölümlerde sütunlar ile bölünen geniş bir mekandan oluşmaktadır. Ana giriş kapısının karşısında Musevilerin kutsal kitabı Tevrat bulunmaktadır. 

Edirne Büyük Sinagogu’nun birinci katı kadınlara ayrılmıştır. Museviler bu alana Azara demektedir. Azaraya giriş kısmında yer alan iki kuleden çıkılmaktadır. Kula kapıları yan taraflardadır. Sağ ve sol kulelerden yukarı çıkıldığında yan taraflara doğru devam eden bölümlere geçiş aralığı yapılmıştır. Bu kapı açıklığı şeklinde tasarlanan alanlarda kapı bulunmamaktadır. Birinci katta bulunan azara bölümü, zemin kattan yükselen sütunlara kadar devam etmektedir. B ve C akslarının arası galeri olarak kullanılmaktadır. Bu yapı sayesinde kadınlarında dua törenlerine katılması sağlanmıştır. Bu şema Osmanlı camilerindeki mahfili içinde geçerlidir. Birinci katın yan bölümlerinde ve zemin katın pencere akslarında pencereler yer almaktadır. Zemin katta bulunan pencereler dikdörtgen formda ve düz lentoluyken üst katta bulunan pencereler yuvarlak kemerlere sahiptir. Üst bölümlerde suni taşlardan yapılmış koç boynuzlu başlıklar yer almaktadır. 

Edirne tarihi eserlerinin yanı sıra konaklama hizmeti sunan hotelleriyle de oldukça öne çıkmaktadır. Konaklama için en çok tercih edilen hotellerden biride Lagom Hotel’dir. Lagom Hotel, müşterilerine sunduğu kaliteli ve temiz hizmet ile oldukça tercih edilmektedir. Üç farklı oda çeşidine sahip olan bu hotel her türlü ziyaret için konaklama sağlamaktadır. Lagom Hotel’in en çok tercih edilen hoteller arasında yer almasının bir diğer nedeni ise uygun fiyatlarıdır. Diğer hotellere oranla oldukça uygun fiyatlar sunan Lagom Hotel, ücretsiz internet, çay ve kahve hizmeti sunmaktadır. Kapalı ve güvenlik kameraları izlenen otoparkında araçlarınızı istediğiniz süre kadar bırakabilirsiniz. Bunların yanı sıra her odanın kendine özel banyosu bulunmaktadır. Banyo içerisinde kişisel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz her türlü imkana sahipsiniz. Her gün düzenli olarak ziyaret edilen odalar hijyen açısından oldukça titiz bir şekilde temizlenmektedir. Konaklama açısından birçok imkan sunan Lagom Hotel’in odalarını internet sitesindeki sanal tur seçeneği ile görebilirsiniz. Ayrıca sanal tur özelliği odalar hariç hotel içerisini de keşfedebilirsiniz. Tüm bu imkanlardan faydalanmak için Lagom Hotel internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. 

Selimiye CamiiBayezid KülliyesiEski Camii –  Üç Şerifeli Camii –  Sweti George Bulgar Kilisesi

Rezervasyon

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir